TRAKTEER UZELF OP PLATINA

Nu tegen sensationele prijzen

DIAMANTEN

Bij 123gold bieden wij vanaf 0,28ct. alleen diamanten aan met internationale topcertificaten. Alle diamanten in onze diamantbeurs zijn beschikbaar en kunnen direct geleverd worden.

Vertrouwen is goed …

is beter!

GECERTIFICEERDE DIAMANTEN

Maximale veiligheid en kwaliteit
bij de aankoop van diamanten

De mooiste diamanten voor de beste prijs

De voordeligste diamanten gekoppeld aan de meest exclusieve zettingen

Wanneer de diamant het licht breekt en op een magische manier reflecteert oefent ze een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Direct Diamonds adviseert u graag bij het vinden van de perfecte diamant. Hier vindt u een uitgebreid assortiment direct uit voorraad leverbare diamanten, vanaf 0,3 karaat altijd vergezeld van een certificaat van de internationaal gerenommeerde instituten IGI, GIA en HRD. Deze bieden u zekerheid over echtheid en kwaliteit van onze diamanten. Zodoende verzekert u zich niet alleen van de beste kwaliteit sieraden, maar vormen deze bovendien een goede investering.

Of u nu eerst de diamant en daarna de passende zetting uitkiest of andersom, het maakt niet uit, want aan het eind draagt u een absoluut uniek sieraad als symbool van uw unieke liefde.

Bij Direct Diamonds vindt u heel eenvoudig stap voor stap de perfecte diamant, door criteria zoals vorm en prijsklasse vast te leggen. Elke diamant is nauwkeurig beschreven, zodat u in alle rust uw keuze kunt maken.

Diamanten – alles over de koningin der edelstenen

Diamanten behoren tot de kostbaarste goederen ter wereld. Diamanten hebben geen vaste prijs, zoals bijvoorbeeld edelmetalen als goud, zilver en platina. Geen enkele diamant is namelijk hetzelfde, elke briljant is uniek. Diamanten zijn zo kostbaar vanwege hun schoonheid en omdat ze buitengewoon schaars zijn. Bovendien is geen enkele andere edelsteen zo moeilijk te delven. Om een diamant naar het daglicht te krijgen moet er 25.000 ton aarde weggegraven worden. Er bestaan bijna 16.000 manieren om de waarde van een geslepen diamant te bepalen en nog veel meer mogelijkheden voor de ideale slijpwijze. De internationaal erkende 4 C´s maken het mogelijk, de kwaliteit van een diamant objectief en betrouwbaar te beschrijven.

Carat (Gewicht)

Het gewicht van een diamant wordt weergegeven in karaat (engels „carat“, afgekort „ct.“). 1 karaat komt overeen met 0,2 gram en wordt in 100 punten ingedeeld. Een half karaat weegt derhalve 0,1 gram en heeft 50 punten. Het gewicht van een diamant moet niet worden verwisseld met zijn grootte, die daarnaast door zijn afmetingen en de slijpwijze worden beïnvloed.

Het woord karaat komt van het Griekse „Keration“, dat staat voor de vrucht van de johannesbroodboom, een wonder der natuur: elk volgroeide zaadje weegt exact hetzelfde, namelijk 0,2 gram. Daarom werden deze zaadjes al in de oudheid door juwelieren als betrouwbare eenheid gebruikt om het gewicht van goud en edelbriljanten te bepalen en komt een metrisch karaat tot op de dag van vandaag overeen met 0,2 gram.

Diamanten worden in alle grootten en maten in sieraden verwerkt; briljanten vanaf ¼ karaat zijn bijzonder geschikt voor solitaire ringen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van verschillende groottes van ronde briljanten en hun diameter. De diameter bij benadering, want deze kan al naar gelang de manier van slijpen variëren.

GewichtDiameter
0.01 ct1.3 mm
0.02 ct1.7 mm
0.03 ct2.0 mm
0.04 ct2.2 mm
0.05 ct2.4 mm
0.07 ct2.7 mm
0.10 ct3.0 mm
0.15 ct3.4 mm
0.20 ct3.8 mm
0.25 ct4.2 mm
0.33 ct4.5 mm
0.40 ct4.8 mm
0.50 ct5.2 mm
GewichtDiameter
0.60 ct5.5 mm
0.75 ct5.9 mm
0.85 ct6.2 mm
1.00 ct6.5 mm
1.25 ct7.0 mm
1.50 ct7.4 mm
1.75 ct7.9 mm
2.00 ct8.2 mm
2.25 ct8.6 mm
2.50 ct8.9 mm
3.00 ct9.4 mm
3.50 ct9.9 mm
4.00 ct10.4 mm
GewichtDiameter
5.00 ct11.2 mm
6.00 ct11.9 mm
7.00 ct12.2 mm
8.00 ct12.5 mm
9.00 ct13.1 mm
10.00 ct13.6 mm
15.00 ct16.1 mm
20.00 ct17.7 mm
30.00 ct20.3 mm
40.00 ct22.3 mm
50.00 ct24.1 mm
100.00 ct30.3 mm
  

Clarity (Zuiverheid)

Hoe minder andere materialen in de briljant zijn ingesloten, des te zuiverder is de diamant. Onder insluitsels worden ingesloten minerale, scheurtjes of andere oneffenheden verstaan, die ervoor zorgen dat er minder licht door de diamant dringt. Voor diamanten die in sieraden verwerkt worden is het belangrijk, dat deze onzuiverheden niet met het blote oog te zien zijn. Wanneer diamanten als investering dienen is de zuiverheidsgraad van nog grotere betekenis. Loepzuivere diamanten, waarbij ook bij tienvoudige vergroting geen onreinheden te zien zijn, gelden als de zuiverste diamanten en zijn dan ook bijzonder zeldzaam. De zuiverheidsgraad wordt als volgt ingedeeld:

FL/IFFlawless, Internally Flawless, loepzuiver bij tienvoudige vergroting
VVS1-VVS2Very,Very Small Inclusions; zeer, zeer kleine insluitsels bij tienvoudige vergroting
VS1-VS2Very Small Inclusions; zeer kleine insluitsels bij tienvoudige vergroting
SI1-SI2Small Inclusions; kleine insluitsels nauwelijks met het blote oog herkenbaar
P1-P3Piqué; duidelijk met het blote oog herkenbare insluitsels

Bij kleine diamantjes wordt deze indeling iets breder gehanteerd. Zo wordt bijvoorbeeld in plaats van VS1 of VS2 slechts VS aangegeven. Het draait echter niet alleen om zuiverheid, het zijn juist ook de onzuiverheiden die elke briljant uniek maken.

Colour (Kleur)

Diamanten komen in alle kleuren van de regenboog voor. In principe geldt: hoe kleurlozer de briljant, des te schitterender en kostbaarder hij is. De kostbaarste exemplaren zijn diamanten in de kleur „River“ (heel fijn wit), gevolgd door „Top Wesselton“ (fijn wit) en „Wesselton“ (wit, standaardkwaliteit).

Al naar gelang het laboratorium wordt de kleur van diamanten verschillend gedefinieerd. River, de minst kleurvolle, blauwwitte diamant, correspondeert met de letters D en E. F en G worden gebruikt voor het fijne wit van Top Wesselton en diamanten met de kleur Wesselton zijn wit en worden met de letter H aangeduid.

GIACIBJOOude benaming
D,EZeer fijn witRiver
F,GFijn witTop Wesselton
HWitWesselton
I,JLicht getint witTop Crystal
K,LGetint witCrystal
M,NGetint 1Top Cape
O,PGetint 2Cape
Q,RGetint 3Light Yellow
S-ZGetint 4Yellow

De zogenaamde Fancy Diamonds, ook wel Fancies genoemd, duidelijk en gelijkmatig gekleurde diamanten, hebben tegenwoordig een nog hogere marktwaarde. Fancies zijn goed voor slechts 1 procent van de wereldwijde productie. Vooral intensief rood en roze gekleurde diamanten zijn heel zeldzaam en dus kostbaar. De momenteel duurste diamant ter wereld, een rozegekleurde smaragdgeslepen briljant met een gewicht van 24,7 karaat, werd door een diamanthandelaar op een veiling voor meer dan 46 miljoen dollar gekocht.

Cut (Slijpvorm)

Diamant Schnitt

De manier van slijpen bepaalt de mate van schittering van een briljant en is daarmee het criterium om de schoonheid van een diamant te bepalen. De verhoudingen zijn immers doorslaggevend voor de reflectie van het licht. De ideale slijpwijze zorgt voor een buitengewone schittering, optimale proporties en symmetrie. Dus hoe beter wordt geslepen, des te mooier de schittering en des te beter komt de diamant qua verhouding tot zijn recht. De mate van schittering varieert van „very good” (= volmaakte schittering), „good” (= goede schittering), „medium” (= middelmatige schittering) of „unusual” (= weinig schittering); bij proporties en symmetrie nemen de afwijkingen met afnemende kwaltiteit van de diamant toe.

Elke diamant in een sieraad is in een bepaalde vorm geslepen, de meest geliefde vorm is rond briljant geslepen met 57 facetten. Daarnaast bestaan er talloze andere vormen zoals princess, smaragd, hart, ovaal, marquise of druppel geslepen diamanten.

Bij het slijpen komt het aan op de kunde en het vakmanschap van degene die de diamant bewerkt. Doel van het perfect slijpen van een diamant is de optimale reflectie van het licht door de facetten. Goed geslepen diamanten weerkaatsen het invallende ligt bijna volledig.

Certificaten

Diamant Zertifikat

Bij elke geteste en voor goed bevonden briljant wordt een certificaat overhandigd, dat gedetailleerde informatie verschaft over gewicht, kleur, zuiverheid en slijpwijze van de diamant. Een belangrijke rol daarbij spelen de certificeringsinstituten, die geslepen diamanten vanaf een bepaalde grootte testen en aan de hand van de 4 C´s beoordelen. De belangrijkste en wereldwijd erkende instituten zijn GIA (Gemological Institute of America), IGI (International Gemological Institute) en HRD (Hoge Raad voor Diamant). Al onze diamanten zijn GIA, IGI of HRD-gecertificeerd.

Hoe kun je echter zien, dat het certificaat bij een bepaalde diamant hoort? De insluitsels vormen over het algemeen een uniek patroon aan de hand waarvan de briljant kan worden geïdentificeerd. Bij extreem kostbare en zuivere diamanten wordt aan de buitenrand van de geslepen briljant met lasertechniek een microscopisch klein nummertje ingegraveerd, dat met het certificaat correspondeert. Sommige instituten graveren bovendien de belangrijkste kwaliteitskenmerken in de diamant.

Het vervalsen van diamanten is van alle tijden. In veel gevallen gaat het om op het oog soortgelijke (edel-)briljanten die als diamanten worden verkocht. In de laatste tijd komen veel kunstmatig gefabriceerde mineralen op de markt, die met het blote oog nauwelijks van echte diamanten zijn te onderscheiden. Een jaar of 10 geleden zorgde moissaniet bijvoorbeeld voor oproer, omdat zijn natuurlijke eigenschappen erg op die van diamanten lijken. Moderne meetapparatuur kan echte diamanten vandaag de dag zonder einige twijfel van imitaten onderscheiden.

Zetting

De kwaliteit van de zetting is bij diamantringen van groot belang. Enerzijds moeten de pootjes smal zijn om de briljant goed tot zijn recht te laten komen, anderzijds moeten ze sterk genoeg zijn om de briljant vast te kunnen houden. Het is verstandig om zettingen in het bijzonder van kostbare sieraden tenminste één keer per jaar door een specialist te laten controleren.